Plan voor 31 nieuwe woningen in Smilde

08 okt , 16:28 Nieuws
smildewoningen
SMILDE - In Smilde is een plan in de maak voor de bouw van 31 nieuwe woningen.
Wethouder Rieja Raven ondertekende hiervoor deze week een overeenkomst met woningcorporatie Actium en projectontwikkelaar Loostad Vastgoedontwikkeling. De inspraak voor omwonenden gaat in oktober van start.
Het plangebied ligt aan de rand van de Molenwijk, in het verlengde van de Carry van Bruggenstraat. In de visie op Smilde is deze plek ook aangewezen voor dorpsuitbreiding. Het plan bestaat uit 12 sociale huurwoningen, 12 koopwoningen en 7 koopwoningen voor starters.
Grote vraag naar woonruimteWethouder Raven is blij met het plan voor Smilde. Nederland kampt met een groot woningtekort. In Midden-Drenthe heeft woningbouw de hoogste prioriteit. Er zijn gemiddeld 190 nieuwe huizen per jaar nodig. Betaalbare woningen en woonruimte voor starters en senioren hebben prioriteit.
De dorpsuitbreiding van Smilde past ook in de ambities van Actium. De woningcorporatie wil tot 2030 83 sociale huurwoningen toevoegen in ‘de Smildes’.
Informatiebijeenkomst 29 oktoberHoe het plan er precies uit komt te zien wordt op 29 oktober gepresenteerd op een informatiebijeenkomst in het dorp. Inwoners van Smilde wordt gevraagd om mee te denken over hoe het gebied met nieuwe woningbouw mooi kan aansluiten op de bestaande wijk. In het bouwplan zelf is alleen nog ruimte voor aanpassing van details.
De planning is dat in december de omgevingsvergunning wordt aangevraagd en dat de grond in het voorjaar van 2025 bouwrijp gemaakt kan worden. De bouw kan dan eind 2025 of begin 2026 beginnen.