Assenaar in Parijs opgepakt voor belaging twee vrouwen en uitlokking ontploffing stuk vuurwerk

08 okt , 17:26 Nieuws
belaging
Istock
BOVENSMILDE - Een 26-jarige man uit Assen zit vast voor het belagen van twee vrouwen in Assen en Bovensmilde. Daarnaast zou hij opdracht hebben gegeven een stuk vuurwerk in de tuin van de ouders van één van de aangeefsters tot ontploffing te brengen. Dit bleek tijdens de eerste inleidende zitting in Assen.
Door: Marjan Buring
De man werd in mei in Parijs opgepakt. Hij zat 23 dagen vast in de Franse cel. Hij zou ook vanuit Frankrijk bedreigingen hebben gestuurd. Hij werd daarna overgeleverd naar Nederland. De man ontkent iets te maken te hebben gehad met de vuurwerkbom in Assen. Op de camerabeelden is wel een auto te zien, van de mogelijke uitvoerder. Hiervoor wordt nog een persoon gehoord. 
Te ernstig
De advocaat vroeg de rechter de verdachte onder voorwaarden vrij te laten. Daar ging de rechter niet in mee. Vooral het feit waarbij een illegaal stuk vuurwerk is gebruikt, is te ernstig om de man te laten gaan. Hij ontkent de opdrachtgever te zijn geweest, maar de rechter vindt het bijzonder opmerkelijk dat de man de aangeefster daarna een filmpje stuurde van de ontploffing. 
Verder onderzoek
De Assenaar heeft op een indringende wijze de twee vrouwen gestalkt, zei de officier van justitie. Hij zou niet alleen berichten hebben gestuurd, maar hen ook hebben opgezocht op hun werk. Ook zou hij familieleden hebben lastiggevallen. De man is eerder veroordeeld voor een stalking van 4,5 jaar geleden. “Dat kan ook veelzeggend zijn”, zei de rechter. Er zijn aanwijzingen van meerdere stoornissen. De man wordt nog verder psychisch onderzocht. 
De volgende zitting is 17 december. Ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.