In het nationaal park Het Dwingelderveld wordt vanaf 17 oktober een ven behandeld dat is besmet met watercrassula. Het ven ligt in het Kloosterveld. De aanpak van Natuurmonumenten bestaat eruit dat het ven, en de woekerende watercrassula, worden afgedekt met schoon zand. De werkzaamheden gaan ongeveer 2 weken duren.
Watercrassula is een invasieve exoot. Dit betekent dat de plant oorspronkelijk niet uit Nederland komt. Het groeit explosief snel in vennen, op oevers en in graslanden. Het vormt dichte tapijten en kan andere, beschermde planten verdringen, verstikken of overwoekeren. De situatie in het Kloosterveld vormt nu een gevaar voor de biodiversiteit in Nationaal Park Dwingelderveld.
Verspreiding gaat snel
Verspreiding van watercrassula vindt plaats door zaad of stukjes plant. Dieren (vogels, schapen, honden) zorgen voor verspreiding doordat plantendelen aan poten kleven en meegaan naar andere groeiplaatsen. Verspreiding via de mens gebeurt helaas ook: bijvoorbeeld door schoenen en banden. Help mee om verspreiding te voorkomen; blijf op de paden, houd honden aan de lijn en laat ze niet in het water zwemmen.
Wat er afgelopen jaar precies is gebeurt in het Kloosterveld is moeilijk te zeggen, maar begin 2022 werd daar ook watercrassula gevonden en daarom wordt het zo snel mogelijk behandeld om verdere verspreiding te voorkomen. Het ven wordt volledig afgedekt met schoon zand. Daarmee verdwijnt de watercrassula. Een ervaren aannemer voert de werkzaamheden uit en de verwachting is dat het werk eind oktober is afgerond.