Sportscholen-manifestatie succes

Foto:

Bijna 350 sportscholen in Nederland, waaronder Queno in Westerbork, namen zaterdag deel aan de landelijke manifestatie’Stilzitten is geen optie’. De actie was overal succesvol en ook in Westerbork kwamen veel mensen uit protest even fitnessen.

Zaterdagochtend 09:00 uur, er klinkt muziek uit de boksen en een groep mensen met ruim 3 meter afstand van elkaar staan op het terras en straat. Sportschool eigenaresse en instructrice Annemiek Smegen staat enthousiast les te geven en de groep deelnemers doet fanatiek mee. Op de fitness toestellen rondom de sportschool wordt getraind. Overal staan schoonmaakspullen, de bekende flesjes alcohol en er liggen inschrijflijsten voor de deelnemers. Alles volgen RIVM protocol behalve het feit dat er meer dan maximaal twee mensen aan het sporten zijn.

De regels voor sportcentra zijn zodanig dat een instructeur met maximaal twee mensen buiten mag trainen. Vanaf 2 maart komt de ‘versoepeling’ waardoor sporters tot en met 26 jaar wel met meer tegelijk mogen trainen, met de 1,5 meter regel en buiten. Volgens de ondernemers is het veiliger om bij hen te sporten, zowel binnen als buiten, dan om naar de supermarkt te gaan.

“Het gaat veel te ver” aldus Annemiek Smegen, “In sportcentra zijn nauwelijks besmettingen ontstaan en het is te bizar voor woorden dat wij uit gezondheidsoverweging niet open mogen. Gezondheid is juist wat wij stimuleren! Sportscholen, yoga studio’s etc. zorgen er voor dat mensen gezond blijven of het juist worden.” Mede-eigenaar Ron Naranjo vult aan “Het is toch zo dat we er juist voor moeten zorgen dat men gezond blijft? Wanneer iemand bij de dokter aanklopt is dat te laat, de stap daarvoor zijn wij. Er zijn bijna 3000 sportcentra in Nederland en dan hebben we de yoga-, pilates studio’s etc. niet eens meegerekend, die samen kunnen zorgen voor een betere weerstand en gezondheid, fysiek en mentaal.”

Uit onafhankelijk onderzoek waarbij 115 miljoen bezoeken in 14 landen (waaronder Nederland) zijn geregistreerd, blijkt een besmettingsgraad in sportscholen van slechts 0,00001. Ook hebben Nederlanders vertrouwen in de sportscholen (bron EHFA).

Met elke workout wordt een mensenleven ‘gered’ kan gerust letterlijk worden genomen. Elk jaar sterven bijna 83.000 Nederlanders aan hart- en vaatziekten of kanker (bron: CBS). Meer dan de helft daarvan is gerelateerd aan een ongezonde leefstijl; dit zijn 112 doden per dag. Sporten is belangrijk als preventief middel en redt daarmee mensenlevens. Door de sluiting van de fitnesscentra omwille van de coronamaatregelen konden ongeveer 3.000.000 Nederlanders het afgelopen jaar niet of beperkt naar de sportclub of fitness.

Annemiek heeft zaterdag geen handhavers gezien: ‘Als ze wel waren gekomen was ik zeker het gesprek aan gegaan en had ik bezwaar ingediend op de boete. Het is hoogste tijd voor de gezonde aanpak en daar zijn wij onderdeel van.“

Foto: Job’s Art, Job IJlstra.


Wil je dit bericht delen op Twitter, Facebook of LinkedIn? Klik dan op één van de icoontjes boven de foto bij dit bericht.


  • Meer berichten zoals dit lezen? Dagelijks of wekelijks een handig overzicht van het belangrijkste en leukste nieuws uit de buurt in je mailbox? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief:
  • .
  • nieuwsbrief


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen